Landbruks- og matdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har fastsatt ny forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. (gjødselbrukforskrift). Forskrifta gjelder fra 1. februar 2025.
Formålet med forskriften
Forskriften skal sørge for at gjødsel brukes som en ressurs, samtidig som den hindrer forurensning og helseproblemer ved lagring og bruk. Den skal også sikre gode avlinger og effektiv bruk av næringsstoffer i gjødsel og jord, samt redusere tap av næringsstoffer til vann og luft.
Les Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv hos Lovdata
Landbruksdirektoratet har utarbeida en veileder til forskrifta
Dette er det største endringene:
- Strengere krav til spredning av fosfor fra 1. januar 2027 som kan påvirke spredeareal
- Kortere spredeperiode 15. februar til 1. september (frist 15. september ved såing av høstkorn)
- Krav om gjødslingsjournal som viser faktisk bruk av gjødselvarene
- Godkjenning av innmarksbeite som spredeareal
- Forskrifta gjeld alle gjødselvarer inkludert mineralgjødsel
Strengere krav til spredeareal
Fra 1.1.2027 blir det strengere grenser for hvor mye fosfor du kan spre per dekar. Fosfor fra mineralgjødsling skal også regnes med. Du kan velge å føre regnskap over fosforstrømmene inn til og ut fra foretaket og at det er i balanse i stedet for å følge de nye grensene.
Fram til 1.1.2027 kan du bruke 3,5 kg P/daa før nye grenser gjelder:
- 1.1.2027 - 31.12.2029: 2,8 kg P/daa
- 1.1.2030 - 31.12.2032: 2,5 kg P/daa
- 1.1.2033 → : 2,3 kg P/daa
Sjekk om du har nok spredeareal
Landbruksdirektoratet har lagd en enkel kalkulator som regner ut hvor mye fosfor som blir produsert på gården din, og om du har nok spredeareal. Fosfor fra mineralgjødsling føres også inn og er med i regnskapet.
Test kalkulatoren til Landbruksdirektoratet og se om du har nok spredeareal.
Kortere spredeperiode
Tidligere kunne du spre organisk gjødsel i perioden 15. februar til 1. september (uten nedmolding) eller 1. november (med nedmolding), mens kravet nå blir 15. februar til 1. september/15. september ved såing av høstkorn. Det må høstes, beites eller etableres plantevekst etter siste spredning.
Statsforvalteren har mulighet til å sette senere spredefrist, fram til 1. november, med nedmolding, så lenge det ikke fører til vesentlig økende avrenning til Oslofjorden. De utreder derfor behov for utvidet spredefrist spesielt i områder med kortere vekstsesong, som i Ringebu og Sør-Fron. Mer informasjon om dette kommer.
Godkjenning av innmarksbeite som spredeareal
Du må ha tillatelse fra kommunen til å spre mineralgjødsel på innmarksbeite, på samme måte som for husdyrgjødsel. Dersom du gjødsler et innmarksbeite i dag og har gjødslingsplaner fra 2022 og 2023 som sier at beitet er tilført mineralgjødsel, må du søke kommunen om godkjenning for å videreføre praksisen etter 1.1.2028.
Nytt krav om gjødslingsjournal
I tillegg til gjødslingsplan, må du nå føre journal som viser faktisk bruk av gjødselvarene gjennom vekstsesongen. Du må også rapportere om du bortskaffer mer enn 75 kg fosfor i løpet av et år, for eksempel hvis du leverer til en nabo eller til et biogassanlegg.
Praktisering av regelverket før 2033
2025 Det meste som før! Utgangspunktet er maksimalt 3,5 kg P per daa. Gjødslingsplan som tidligere år.
2026 Krav om gjødslingsplan og gjødseljournal trer i kraft. Frem til utgangen av 2026 skal mengden tilført fosfor ved bruk av fosforholdig gjødsel og annen plantenæring på fulldyrket og overflatedyrket jord, ikke overstige 3,5 kg P/daa.
2027 Nye regler om spredetid 1. mars-1. september trer i kraft (15. september ved såing av høstkorn).
2028 Innmarksbeiter kan ikke gjødsles uten godkjenning. Fram til 2028 kan det gjødsles der det er gjort før, hvis det kan dokumenteres i gjødslingsplan fra 2022 eller 2023.
2029 Fram til 2029 kan foretak som ikke hadde tilstrekkelig lagerkapasitet 1. februar 2025 spre husdyrgjødsel med nedmolding i perioden 15. september – 1. november.
2030 Fram til 1.januar 2030 vil jordprøver tatt før 01.02.2025 være godkjente så lenge prøvestedene er kartfesta og prøvene har analyseresultat for jordart, pH, fosforinnhold målt som P-AL-verdi og innhold av organisk materiale (moldinnhold). Landbruksdirektoratet vil komme med beskrivelse for jordprøvetaking. Bestemmelsen om bruk av produkter med avløpsslam trer i kraft.
Tilskuddsordninger retta mot bruk av husdyrgjødsel
Det fins tilskudd til miljøvennlig spredning av husdyrgjødsel gjennom regionalt miljøprogram for jordbruket (RMP). Se RMP-veileder hos Statsforvalteren i Innlandet.