Installering og endring av solenergianlegg i eksisterende byggverk innenfor en bruksenhet eller branncelle, blir vurdert som en enkel installasjon og er unntatt fra kravet om søknadsplikt.
Definisjoner av solcelle- og solfangeranlegg (solenergianlegg):
Solceller: Disse gir elektrisitet. Solceller omdanner strålingsenergien fra solen direkte til elektrisk strøm. Strømmen kan brukes direkte i bygget eller sendes ut på strømnettet.
Solfangere: Disse gir varme ved at strålingsenergi fra sola varmer opp en væske eller en gass. Varmen kan brukes til oppvarming av rom, tappevann, i et vannbårent system i bygninger eller i en industriell prosess.
Må du søke?
Generelt kan solenergianlegg være søknadspliktig dersom:
- Plassering er nærmere nabogrense enn 4 meter
- Bygget har kulturminneverdi (SEFRAK)
- Anlegget blir montert frittstående på taket eller eiendom
- Anlegget blir etablert over flere bruksenheter eller brannceller
- Tiltaket er i konflikt med bestemmelser i kommuneplan eller reguleringsplan
Ta kontakt med kommunen for ytterligere avklaring dersom ditt tiltak kommer innenfor en av disse.
Boliger og landbruksbygninger
For boliger og landbruksbygninger i Sør-Fron kommune er det fritak for søknadsplikt for solenergianlegg som er integrert i fasaden, med unntak av SEFRAK bygninger i områder definert som nasjonalt verdifullt kulturlandskap i kommuneplanens arealdel. Som en del av søknadsprosessen må planer om anlegg på høring til fylkeskommunen.
Fritidseiendommer
For fritidseiendommer må det avklares med kommunen for hvert enkelt solenergianlegg. Dette for å kunne ta hensyn til bl.a. verneområde og bestemmelser i reguleringsplan. Solceller på tak er normalt ikke søknadspliktig med mindre det er krav om torv i reguleringsplanen.
Dersom tiltaket er søknadspliktig – hva avgjør om du får tillatelse eller ikke?
Dersom oppføringen av solenergianlegget er søknadspliktig vil vi i vurderingen av om vi kan gi tillatelse eller ikke, se spesielt på følgende forhold:
Plassering og utstrekning:
Plassering og utforming av solenergianlegget må være ordnet og ta hensyn til formen på bygningen. Solenergianlegget bør ligge plant på taket eller fasaden.
Material- og fargekontraster:
Dersom material- og fargekontrasten mellom solenergianlegget og taket/fasaden er liten, vil etableringen i mindre grad endre bygningen sin karakter. Der kontrasten er stor, bør solenergianlegget innordne seg bygningen sin øvrige form og element.
Eksponering:
Det er strengere krav til plassering og farge der tiltaket blir plassert ut mot offentlige rom eller er godt synlig i landskapet. Ta derfor hensyn til dette når du velger hvor solenergianlegget skal plasseres.
Installering av solenergianlegg skal utføres i samsvar med de krav som ellers følger av regler gitt eller i medhold av plan- og bygningsloven.
Vi anbefaler at du informerer naboene dine før du monterer anlegget.