Gjennom FNs klimaavtale og naturavtale har Norge forpliktet seg til å redusere utslipp av klimagasser og verne natur. I Innlandet skal vi både bidra til løsninger og til å forstå realitetene.
I juni 2023 ble Det grønne Innlandet: regional plan for klima, energi og miljø - Innlandet fylkeskommune vedtatt. Formålet med planen er å utforme, konkretisere og koordinere en offensiv klima- og miljøpolitikk for Innlandet.
Klimaendringer er en av de største utfordringene vi står overfor. Klimamålet for Innlandet er at direkte (geografiske) utslipp av klimagasser skal reduseres med 55 % innen 2030, med referanseår 1990.
De største kildene til direkte klimagassutslipp i Innlandet er vegtransport og jordbruk.
Arealer som skog, utmark, vann, myr og dyrket mark både lagrer og tar opp klimagasser fra atmosfæren. Hvordan vi disponerer arealene våre har stor betydning for utslipp og opptak av klimagasser.
Hvorfor er arealbruk viktig?
Areal er en begrenset ressurs, og ifølge FNs naturpanel er arealendringer den største trusselen mot naturmangfoldet i verden.
Nedbygging av arealer kan medføre betydelige klimagassutslipp og redusere framtidig opptak av karbon. For å ruste oss mot klimaendringer er helhetlig planlegging av arealene våre nødvendig.
Nedbygging og omdisponering av skog- og myrområder vil for eksempel føre til økte klimagassutslipp. Hvor vi velger å plassere boliger, fritidsboliger og næringsbygg, samt kraftproduksjon har også betydning for lokalsamfunnenes attraktivitet og næringsutvikling.
Innlandet har store skog- og fjellområder som er viktige for å opprettholde biologisk mangfold.
Menneskelig aktivitet påvirker naturmangfoldet raskere enn noen gang, og mange arter er i ferd med å bli utrydda. Vi må derfor verne mer av naturen vår for å ta vare på disse økosystemene.
Innlandet har et særlig ansvar for å ivareta sjeldne naturtyper og arter som er spesifikke for vår region.
Villreinstammen i Rondane er eksempel på en helt unik art som vi har et stort ansvar for å forvalte for framtida.
Klima
Klimaendringene vil føre til mer kraftig nedbør og økte problemer med overvann, flom og jordskred.
Klimaendringer vil påvirke hvordan vi bygger byer og tettsteder og hvordan vi forvalter arealene våre framover. Landbruk, infrastruktur (særlig jernbane, veger og vann- og avløp), drikkevannskvalitet, kulturmiljøer og kulturminner er særlig utsatt.
Vi må i større grad møte utfordringene ved å benytte naturbaserte løsninger for klimatilpasning. Det innebærer å bevare og forvalte ulike naturtyper og økosystemer, og samtidig dra fordel av deres flom- eller skreddempende funksjon.
Et mildere klima med mer nedbør og lang vekstsesong kan også gi muligheter for økt matproduksjon og dyrking av nye vekster ulike steder i Innlandet.
Vernet natur
36 % av kommunens areal er vernet gjennom naturreservat, nasjonalparker og landskapsvernområder.
Areal- og naturregnskap for Innlandet
Innlandet fylkeskommune har utarbeidet et areal- og naturregnskap som skal bidra til en bærekraftig arealforvaltning i kommunene i regionen.
Gå til portalen for areal- og naturregnskapet her
Ønsker du mer statistikk?
Innlandet fylkeskommune sin Innlandsstatistikk viser til tall på regionalt og lokalt nivå.
Mer statistikk kan du finne i SSB sin kommunefakta for Sør-Fron kommune