Arealplan og planprosesser

Har det startet et arbeid med en reguleringsplan som kan berøre deg? Her kan du lære mer om prosessen til en arealplan, hvordan og når du kan medvirke, hva en arealplan er og hva den skal inneholde. 

Hva er en arealplan?

En reguleringsplan er en oversikt over hva et område kan brukes til. 

Planen kan inneholde svar på mange spørsmål: 

  • Skal det bygges boliger, skole, fotballbane eller fritidsboliger? 
  • Hvor høye skal bygningene være, hvor bred skal veien bli og hvordan tar vi best vare på turstien, naturen og landskapet?
  • En reguleringsplan inneholder som regel en god del dokumenter, men felles for alle slike planer er at de skal inneholde:
    • et kart
    • en detaljert beskrivelse
    • bestemmelser eller reglene for hva som kan bygges i området planen dekker

Hvem kan sette i gang?

Kommunen eller private aktører kan sette i gang en reguleringsplanprosess. Hvem som jobber med planen skal stå i varslingsbrevet som du mottar når noe skal skje. De som starter å lage planen kalles for forslagsstiller. 

Vi ønsker innspill fra deg 

Du kan komme med innspill og påvirke en reguleringsprosess to ganger før den er endelig vedtatt av de folkevalgte. To sentrale spørsmål du kan stille deg er:

  • Hvordan vil planen påvirke deg og nabolaget ditt?
  • Er det noen spesielle hensyn vi burde vite om?

Stegene i en reguleringsprosess, og når kan du påvirke?

En reguleringsplan tar tid. Det å lage en reguleringsplan er ofte en prosess som krever mange ressurser, og den går gjerne over flere år.  I en reguleringsplanprosess så er det flere stadier hvor du kan komme med innspill til prosessen og på denne måten medvirke.

Hva må en arealplan alltid inneholde?

Plan og bygningsloven sier at den som skal lage en reguleringsplan (forslagstiller) må være fagkyndig. Dersom du har en eiendom der det er behov for regulering før du kan utvikle den noe videre, må dette skje gjennom en profesjonell forslagstiller. Det er de fagkyndige som lager dokumentene og gjør analysene som til sammen utgjør arealplanen. 

Forslagsstiller finner krav for planarbeidet i kommunens planpakke. 

Hvilke typer arealplaner har vi?

Det finnes flere typer arealplaner: